De vaste slotjesbeugel

De meest gedragen beugels zijn de bekende slotjesbeugels. Slotjesbeugels worden ook wel vaste beugels genoemd. Een vaste beugel bestaat uit kleine metalen onderdelen (brackets) die met lijm aan de tanden worden bevestigd. De draden die er doorheen lopen worden op hun plaats gehouden door klepjes die uiteindelijk je tanden op de juiste plek zetten.

Tijdens je behandeling beginnen we met een heel dun draadje zodat je aan je beugel kunt wennen. Tijdens de behandeling wordt de draad iets dikker waardoor je tanden rechter komen te staan.

De eerste weken met je nieuwe beugel

Nadat de beugel is geplaatst, kun je in het begin last krijgen van gevoelige tanden. Je hebt moeite met kauwen en bijten, en het voelt alsof je tanden wat losser komen te staan.. Gelukkig duurt dit gevoel maar een paar dagen tot hooguit een week. In deze tijd is het belangrijk om je gebit zo goed mogelijk te beschermen. Eet de eerste 2 dagen alleen zacht voedsel (brood zonder korst, soep, etc.). Een beugel kan in eerste instantie ook blaren veroorzaken aan de binnenkant van de lippen en wangen. Je krijgt hiervoor een wax mee om de scherpe delen van jouw beugel te bedekken. Je moet de wax verwijderen voordat je gaat eten en voordat je je tanden poetst.

Mondhygiƫne

Met een beugel is het poetsen van je gebit wat lastiger. Voedsel blijft achter in jouw beugel en vormt tandplak. Het is heel belangrijk dat je dit regelmatig controleert en schoonmaakt, anders kan je een glazuurverkleuring van je tanden krijgen. Je ontvangt een informatiebrochure met duidelijke foto’s. Het is belangrijk dat je dit aandachtig leest, zodat je gebit ook nadat je klaar bent met jouw beugelbehandeling er nog top uitziet. Wij raden je aan om je tanden minimaal 2 keer per dag voor minimaal 2 minuten per keer te poetsen. Een borstel (ragertje) kan ook worden gebruikt om voedselresten onder de beugel en tussen de tanden te verwijderen. Je moet deze borstel ook gebruiken om alle tussenruimtes schoon te maken voordat je naar bed gaat. Je krijgt een recept mee voor onze mondspoeling. Je kunt dit recept ophalen bij jouw apotheek. Mondspoelingen bieden maximale bescherming voor jouw tandglazuur.

Eten & drinken

Je nieuwe beugel is kwetsbaar. De dunne beugeldraden kunnen buigen en de lijm die op het glazuur wordt aangebracht, is niet sterk. Daarom is het erg belangrijk om hard en plakkerig voedsel zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan lolly’s, noten, toffees, drop en ander hard, plakkerig voedsel. Hard voedsel zoals appels en stokbroden kun je eten, maar snijd ze in kleine stukjes. Een ander ding om in gedachten te houden bij het dragen van een beugel zijn conserveermiddelen. Dit is een stof die aan een product wordt toegevoegd om het langer mee te laten gaan. Denk aan frisdranken, waaronder Cola. Conserveringsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het glazuur verkleurt, dus je moet er zoveel mogelijk van laten staan. Het is zonde als je na het verwijderen van je beugel verkleuring van het glazuur op je voortanden ziet.