Sutuurexpansie

Sutuur

De bovenkaak bestaat uit een rechter en linker kaakhelft die worden gescheiden door een schedelnaad: de sutuur. Na de pubertijd groeien de helften aan elkaar vast en verbeent de sutuur. Tot die tijd kun je de twee kaakhelften voorzichtig uit elkaar duwen: sutuur-expansie.. Er ontstaat dan een botspleet waar nieuw bot ingroeit. Op deze manier maak je de fundering van het gebit breder en dit geeft op de lange termijn het beste eindresultaat

Schroef

Voor het breder maken van de kaak gebruiken wij een schroef. Dit schroefje wordt bevestigd aan metalen bandjes en vastgeplakt tussen de kiezen van de bovenkaak, net los van het gehemelte. De beugel valt niet erg op (alleen bij breed lachen!) en kan niet zelf worden uitgedaan. Het schroefje is zo gemaakt dat het thuis kan worden aangedraaid. Zelf kun je er niet goed bij maar wij leren een van de ouders of een handige broer of zus om de beugel strakker te zetten, meestal twee keer per dag, ’s morgens en ’s avonds.

Activeren

Het activeren (=aandraaien) van de schroef is niet pijnlijk. Het gevoel van “strak” verdwijnt al na een paar minuten. Sommige kinderen voelen “kriebel” naast de neus als de bovenkaak breder wordt. Na een paar dagen ontstaat er een spleetje tussen de voortanden. Dit spleetje groeit uit tot een brede spleet, een teken dat de kaak snel breder wordt! Als de kaak breed genoeg is, meestal al na een paar weken, wordt de schroef vastgezet en blijft nog geruime tijd zitten. De botspleet groeit dan dicht met nieuw bot zonder dat de kaak weer smaller kan worden. Het spleetje tussen de voortanden groeit in een paar weken vanzelf dicht!

Onderhoud

Voor het maken van de beugel krijg je twee afspraken van ongeveer een half uur. Bij het plaatsen van de beugel leggen wij goed uit hoe je hem schoon moet maken. Je krijgt daarvoor een ragertje mee naar huis. Met deze beugel mag je gelukkig alles eten en drinken!

Resultaat

De beugel maakt het gebit iets breder dan normaal. Dit wordt “overcorrectie” genoemd, expres dus, omdat de bovenkaak zelfs na jaren vastgroeien later altijd weer iets smaller wordt. Na de wisseling worden de tanden en kiezen met een vaste beugel aangepast aan deze bredere bovenkaak.