De activator

Indoen

Het plastic bitje past maar op 1 manier. Aan het hoofdkapje zitten elastieken die je aan het bitje kunt vasthaken. In de gewenningsperiode kun je de spanning verminderen door 2 elastiekjes aan elkaar te knopen. Daarna 1 elastiekje per kant. Na ongeveer 1 maand zijn de elastieken versleten en moet je nieuwe indoen.

Klachten

Het is belangrijk dat je eerst gaat wennen aan je nieuwe beugel. Je kunt het best op een vrijdagavond beginnen. Je krijgt in de eerste nacht last van gevoelige voortanden, waardoor er een kans is dat je niet goed kan slapen. Vanaf de tweede nacht heb je hier al een stuk minder last van en bij de derde nacht slaap je weer goed. Na ongeveer een week ben je gewend aan je nieuwe beugel.

Draagtijd

De activator (HAC) moet tussen de 12 en 14 uur per dag worden gedragen. Het dragen mag worden onderbroken, als de uren maar worden gehaald. De meesten doen hem ’s avonds na het eten in en dragen hem tot de volgende morgen. Kun je hem ’s avonds niet op tijd indoen, haal dan ’s middags de gemiste uren in.

Onderhoud

Na het uithalen van de HAC is het belangrijk dat je deze grondig schoonmaakt met een tandenborstel en een beetje tandpasta. Overdag kun je je beugel het best droog bewaren in een bakje. Na verloop van tijd kan het niet meer worden schoongemaakt. Dit komt omdat kalkaanslag van speeksel in het poreuze plastic sijpelt. Je kunt dit oplossen door het een tijdje in een bakje met azijn te leggen.

Resultaat

De HAC is een groei-beugel. Dit houdt in dat de werking gestaag is en je dus geduld moet hebben. Draag je hem goed en is er voldoende groei, dan is de werking goed voorspelbaar. Gemiddeld is dat ½ mm. per maand. Zijn er geen klachten meer, dan moet je om de 2 maanden voor controle komen. Bij iedere controle wordt gemeten of er voldoende vooruitgang is. Soms wordt de beugel strakker gezet of wordt er wat afgeslepen. Neem dus bij iedere controle je beugel mee.