Beugel op latere leeftijd: voor- en nadelen en de opties

Orthodontische behandelingen zijn niet alleen voor kinderen en tieners; steeds meer volwassenen overwegen een beugel. Dit kan zowel om esthetische als gezondheidsredenen zijn. Maar is het de moeite waard om op latere leeftijd een beugel te nemen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen, opties, behandeling en kosten.

Redenen om op latere leeftijd een beugel te nemen

Er zijn verschillende redenen om op latere leeftijd een beugel te nemen. Tanden verschuiven, je wilt je glimlach mooier maken of er ontstaan problemen met de beet. Een beugel verbetert je mondgezondheid en uiterlijk. Tanden bewegen je hele leven, maar soms is een beugel niet geschikt, bijvoorbeeld bij ernstig beschadigd steunweefsel. Overleg altijd met je orthodontist.

Voordelen en nadelen van een beugel op latere leeftijd

Het dragen van een beugel op latere leeftijd heeft voordelen, zoals een mooiere glimlach, mogelijk meer zelfvertrouwen en het gemak van een betere mondhygiëne. Aan de andere kant zijn er ook nadelen. Het kost tijd en geld, kan ongemak met zich meebrengen en de behandeling kan ingewikkeld zijn. Daarom is het verstandig om deze voor- en nadelen grondig te bespreken met je orthodontist voordat je een beslissing neemt.

Welke opties zijn er voor volwassenen?

Er zijn verschillende soorten beugels die geschikt zijn voor volwassenen:

Traditionele metalen beugels

Traditionele metalen beugels worden aan de buitenkant van de tanden bevestigd en zijn zichtbaar. Hoewel ze tegenwoordig kleiner en comfortabeler zijn, blijven ze wel opvallen. Ze zijn over het algemeen de meest betaalbare optie.

Doorzichtige beugels

Doorzichtige beugels zijn transparante, uitneembare aligners die op maat worden gemaakt. Ze zijn vrijwel onzichtbaar en kunnen eenvoudig worden verwijderd voor eten en poetsen. Ze zijn echter meestal duurder en vereisen een zekere mate van discipline.

  • doe-het-zelf-beugels

Het proces van orthodontische behandeling op latere leeftijd

Het begint met een consult bij een orthodontist die je gebit evalueert en een behandelplan opstelt met behulp van röntgenfoto’s, gebitsscans en foto’s. De orthodontist bespreekt de opties en doet aanbevelingen op basis van je behoeften en wensen. Regelmatige controles zijn nodig om de voortgang te volgen en aanpassingen te maken. De duur van de behandeling varieert, afhankelijk van het type beugel en de correcties die nodig zijn.

  • Metalen beugel: 18-24 maanden voor eenvoudige behandelingen, 24-36 maanden voor complexe behandelingen.
  • Onzichtbare beugel: Gemiddeld 18-36 maanden.

Nazorg en retentie

Na het verwijderen van de beugel is het belangrijk om een retainer te dragen om te voorkomen dat je tanden terugschuiven. Deze retentieperiode is cruciaal voor het behoud van je nieuwe glimlach en kan variëren in duur. Goede mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken blijven essentieel.

Wat kost een beugel voor volwassenen?

De kosten van een beugel voor volwassenen variëren afhankelijk van het soort beugel en de correcties die nodig zijn. Traditionele beugels zijn meestal goedkoper dan minder zichtbare beugels, terwijl linguale beugels het duurst zijn.

Hier zijn enkele richtprijzen: Metalen beugels beginnen vanaf € 1650,- voor één kaak, en vanaf € 2950,- voor beide kaken. Onzichtbare beugels variëren in prijs van € 3650,- tot € 4000,-.

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts een schatting zijn en dat een persoonlijk consult nodig is voor een nauwkeurige prijsopgave, aangepast aan jouw specifieke behoeften.

Wordt een beugel op latere leeftijd vergoed?

Volwassenen krijgen meestal geen vergoeding vanuit de basisverzekering, behalve in uitzonderlijke gevallen met medische indicaties. Een aanvullende verzekering voor orthodontie is mogelijk, maar soms is het goedkoper om de beugel zelf te betalen.

Deskundig advies en een persoonlijk behandelplan

Professioneel advies en een individueel behandelplan zijn essentieel voor het beste resultaat met een beugel op latere leeftijd. In onze praktijk nemen wij de tijd om jouw wensen te bespreken, onderzoeken we welke beugel het meest geschikt is voor jouw situatie, maken we gebitsfoto’s en stellen we een op maat gemaakt behandelplan op. Wij voorzien jou van informatie over de meest geschikte beugel, de behandeling, de verwachte duur en de kosten.

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende intake.