Spleet tussen je tanden corrigeren? Dit zijn de opties

Het is heel gebruikelijk om spleetjes tussen je tanden te hebben. Misschien ervaar je ongemak doordat voedsel tussen je tanden blijft zitten, of vind je simpelweg dat je glimlach er niet zo mooi uitziet met een spleet tussen je tanden. Gelukkig is er een orthodontische manier om het spleetje volledig te laten verdwijnen. In deze blog bespreken we verschillende mogelijkheden.

Wat veroorzaakt een spleet tussen je tanden?

Een spleet tussen je tanden, ook wel diasteem genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid, afwijkende tandgrootte, tandverlies en gewoonten zoals duimen kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van spleetjes tussen tanden.

Wordt de spleet tussen je tanden groter?

In sommige gevallen kan een spleet tussen je tanden groter lijken na verloop van tijd. Dit kan te wijten zijn aan veranderingen in de mondstructuur of aan tandverschuiving als gevolg van factoren zoals tandheelkundige problemen of veranderingen in de beet.

Hoe gaat een spleet tussen je tanden weg?

Wil je af van het spleetje tussen je tanden? Een optie is een beugel, waarmee tanden naar de gewenste positie kunnen worden verplaatst om het spleetje te sluiten.

Beugel bij een diasteem

Een beugel wordt aanbevolen voor spleetjes waar je je aan stoort en gecorrigeerd zou willen zien. Een beugel kan het spleetje daadwerkelijk laten verdwijnen.

Er zijn verschillende soorten beugels die hiervoor gebruikt kunnen worden. De beste keuze hangt af van de grootte van het spleetje en wat jij het prettigst vindt. Hieronder leggen we de meest voorkomende beugels uit voor het corrigeren van een diasteem:

Traditionele metalen slotjesbeugel

Een slotjesbeugel is het meest gebruikelijk. Het bestaat uit metalen slotjes die op de tanden worden bevestigd en verbonden zijn met metalen draadjes. Door de druk van deze draadjes worden de tanden verplaatst. Hoewel ze aan de buitenkant van de tanden zitten en zichtbaar zijn, zijn moderne varianten kleiner en comfortabeler geworden. Ze blijven echter opvallen en zijn over het algemeen de meest betaalbare optie.

  • Behandelduur: tussen de 18 en 36 maanden.
  • Kosten: vanaf € 1650,- voor één kaak en vanaf € 2950,- voor beide kaken.

Doorzichtige beugel (aligners)

Een doorzichtige beugel bestaat uit transparante hoesjes, ook wel aligners genoemd, die over de tanden worden geschoven. Ze zijn bijna onzichtbaar en worden op maat gemaakt. De aligners kunnen gemakkelijk worden verwijderd voor eten en poetsen, maar vereisen wel discipline. Ze zijn over het algemeen duurder dan traditionele beugels.

  • Behandelduur: gemiddeld tussen de 18 en 36 maanden.
  • Kosten: tussen de € 3650,- en € 4000,-.

Spleet tussen tanden laten verhelpen

Wil je een spleet tussen je tanden laten verhelpen? Neem dan contact op via info@orthoflakkee.nl of maak een afspraak voor meer informatie over de mogelijkheden. Wij helpen je graag verder tijdens een consult waarin we jouw wensen bespreken en de beste beugeloptie voor jou bepalen.