Hoe lang moet je een beugel dragen?

Een van de meest gestelde vragen bij een intake is: “Hoe lang moet ik een beugel dragen?” Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van onder andere de ernst van de gebitsafwijking, de reactie op de behandeling en het soort beugel. In deze blog lichten we meer toe over de behandelingsduur van beugels.

Hoe lang duurt de behandeling van een beugel?

Het is erg lastig om vooraf te bepalen hoe lang je een beugel moet dragen. Gemiddeld duurt een behandeling met een vaste beugel 2 tot 2,5 jaar. Kies je voor een onzichtbare beugel, dan ben je gemiddeld tussen de 14 en 36 maanden bezig. Bij een eerste intake zal de orthodontist een inschatting maken van hoe lang je de beugel zal moeten dragen om de gewenste resultaten te behalen.

Wat beïnvloedt de behandelingsduur van een beugel?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe lang je een beugel moet dragen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren.

1. Gebitsafwijkingen

De ernst van de gebitsafwijkingen is een belangrijke factor bij het bepalen van de duur van een orthodontische behandeling. Personen met milde afwijkingen kunnen een kortere behandelingsduur hebben dan iemand met meer complexe problemen, zoals overbeet, onderbeet of scheve tanden.

2. Soort beugel

De soort beugel die wordt gebruikt, kan ook van invloed zijn op hoe lang je een beugel moet dragen. Traditionele metalen beugels kunnen over het algemeen een langere behandeltijd vereisen dan bijvoorbeeld onzichtbare beugels. Uiteraard hangt dit ook af van de specifieke situatie van de patiënt.

  • hoe-lang-moet-je-een-beugel-dragen
  • hoe-lang-beugel-dragen
  • behandelingsduur-beugel

3. Reactie op de behandeling

Iedereen reageert anders op een orthodontische behandeling. Bij sommige mensen zien we sneller resultaten dan bij anderen. In hoeverre iemand de instructies van de orthodontist naleeft, zoals het dragen van elastieken of het volgen van een specifiek protocol rondom mondhygiëne, heeft ook invloed op de snelheid van de behandeling.

4. Ontwikkeling van het gebit

De groei en ontwikkeling van het gebit en de kaak hebben ook invloed op de behandelingsduur. Bij kinderen duurt de behandeling vaak langer omdat er nog groei plaatsvindt, terwijl bij volwassenen de behandeling vaak iets korter kan zijn omdat de groei al is gestopt.

5. Aanpassingen tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling zal de orthodontist regelmatig aanpassingen doen aan de beugel om de voortgang te controleren en de juiste uitlijning van de tanden te bereiken. Om de duur van de behandeling te minimaliseren, is het dus belangrijk om deze afspraken bij te wonen.

Meer weten over de behandeling van een beugel?

Hoewel de duur van het dragen van een beugel kan variëren, is het belangrijk om geduldig te zijn en de instructies van de orthodontist op te volgen. Zo kun je ervoor zorgen dat de behandeling zo efficiënt mogelijk verloopt, zodat je snel kunt genieten van een prachtige, rechte glimlach. Wil je meer weten over het dragen van een beugel? Neem dan contact op via info@orthoflakkee.nl of maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.